Botox Uygulamaları 

Kırışıklık görüntüsü giderilebilir. Yaptığımız tekrarlayan mimik hareketlerinin etkisiyle özellikle alın, kaş arası ve göz çevresinde zamanla kırışıklıklar meydana gelir. Kırışıklığa sebep olan kas hareketleri azaltılabilir.

Tedavisi 

Kırışıklıkları gidermek için kas hareketlerini geçici olarak azaltmamızı sağlayan botulinum toksin uygulamasından faydalanırız. Bu toksin, clostridium botulinum adlı bir bakterinin ürünüdür ve laboratuar şartlarında üretilir. Etkisi kırışıklığa neden olan kasları geçici bir süreliğine gevşetmektir. Eskisi kadar güçlü çalışamayan kas deriyi sıkıştıramaz ve kırışıklık görüntüsü giderilmiş olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Toplumdaki yaygın inanışın aksine botulinum toksini bir yılan zehri değildir. "Clostridium Botulinum” adlı bakteri toksininin laboratuvar teknikleri kullanılarak saflaştırılması ile elde edilen bir ilaçtır. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir, kas kasılmalarına karşı rahatlatma sağlamak amacıyla tıbbi olarak kullanılmakta ve enjekte edildiği bölgedeki kasları bir süre için gevşetmektir. Kozmetik alan dışında kas ve nörolojik bozuklukların giderilmesinde, serebral palsi ve spastisite gibi hastalıklarında tedavisinde, istemsiz olarak yapılan ve tik haline gelen mimiklerin giderilmesinde, migren ve gerilim tipi ağrıların tedavisinde ve şaşılık tedavilerinde de kullanılmaktadır.

FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi)’nin kullanımını onayladığı bir ilaçtır

Yüz mimiklerimizi yapmamızı sağlayan kaslar yıllar süren kullanım sonucu cilt yüzeyinde kırışıklıklara yol açar. Bu kasları gevşeterek kırışıklıkları azaltmak ve yumuşatmak mümkündür. Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşumu engellenebilir. Uygun aralıklarla yapıldığında Botoks kırışıklık oluşumunu engellemektedir.

Doğru yapılan Botoks’ta mimikler kaybolmaz uygulamada amaç, mimiklerin aşırı hareketini azaltmaktır, mimikleri yok etmek değildir.

Genellikle alın, göz çevresi (kaz ayakları) ve kaş arası boyun çizgileri, kaşların kaldırılması veya düşürülmesi, burun üzerindeki tavşan çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak köşelerindeki somurtma çizgileri, burun ucunun kaldırılması, üst yüz için 10 yılı aşkın süredir kullanılan Botoks artık çene bölgesindeki gevşeme ve sarkmaları düzeltmek amacıyla da kullanılmaktadır.

Bu durum kişiye göre değişir. Bazı kişiler botoks enjeksiyonlarının yapılması sırasında sızlama hissedebilirler. Ancak, tedavi sonrasında acı hissedilmesine çok nadir rastlanır. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili kremler kullanmak, bu rahatsızlıkları azaltabilir.

Botoks enjeksiyonu etkisini uygulama yapıldıktan 3-4 gün sonra göstermeye başlar, nihai etkisinin ortaya çıkması ise 7-10 günü bulur. Bu sürenin kişiden kişiye ve uygulanan doza göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Kalıcılık da kişiye göre değişir. Yüz uygulamalarında genellikle 2,5-4 ay arasında kalıcı olduğu söylenebilir. Yüz kaslarını daha fazla kullanan kişilerde etkinsinin daha kısa sürmesi doğaldır.

Botoks’un yan etkileri yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon yapılan noktalarda morarma veya kızarıklık görülebilir. Baş ağrısı ilk uygulama gününde nadir görülebilecek bir yan etkidir. Botoks, göz kapağına yakın bir noktaya doğru yapılırsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu durum nadir olarak görülen bir problemdir.

Hamile veya emzikliler, nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar Botoks için beklemelidirler.

Mimiklere bağlı çizgi ve kırışıklıklardan şikâyetçi olan herkes botoks enjeksiyonları ndan faydalanabilir. Botoks enjeksiyonuna çizgiler ya da kırışıklıklar, tekrarlayan mimik hareketlerine ve güneş ışığına maruz kaldığında bulunduğu bölgeye yerleşir ve derinleşebilir. Bu durumda çizgiler ve kırışıklıklar dolgu enjeksiyonları ile desteklenmelidir.